Furuno Ratkaisut

Furunon tuotteilla on pitkä ja vankka historia, sekä laadukkaan ja luotettavan tuotteen maine merenkulkijoiden parissa. Hankkiessasi Furuno-tuotteen tiedät saaneesi jotain mihin luottaa.

Furuno Ratkaisut

Case study: navigointiratkaisu maihinnousualukseen

Furuno Finland Oy suunnitteli ja toimitti navigointijärjestelmän Marine Alutecin tekemään uuteen alusluokkaan. Nopea alus on tehty kovaan käyttöön, joten myös navigointijärjestelmän vaatimukset on korkeat. Lisäksi alusten operatiivinen käyttö ja aluksen tilankäyttö sekä valmistettavuus asettivat uusia vaatimuksia myös navigointijärjestelmälle.

Ma 1Marine Alutecin M18 Maihinnousualus


Uusi alusluokka on tarkoitettu nopeaan ajoon saaristossa 2-5 hengen miehistön operoimana. Maihinnousutoimintoja tekemään mahtuu mukaan enintään 26 matkustajaa varusteineen. Aluksen saavuttama suurin nopeus on yli 40 solmua, joten laitteiston on kestettävä suuria shokki-iskuja.

 

Shokki-vaatimusten ja aluksen valmistettavuuden sekä ylläpidettävyyden takia päädyttiin navigointi-järjestelmän toimitus- ja asennusmallissa uudenlaiseen ratkaisuun. Furuno Finland suunnitteli räätälöidyn ”asennusräkin”, johon saadaan asennettua navigointijärjestelmä kokonaisuudessaan. Järjestelmä asennettuna räkkiin voidaan testata täydessä laajuudessaan ennen asennusta alukseen. Myös ylläpitoa tehtäessä koko räkin vaihtaminen uuteen mahdollistaa nopeat huollot ja korjaukset. Varaosaräkkiä voidaan säilyttää varastossa nopeita ylläpitotarpeita varten.

 

Aluksen operatiivinen käyttö edellyttää kaiken navigointi- ja muiden aluksen järjestelmien tiedon saamisen kaikille operointipaikoille mahdollisimman hyvälaatuisena. Tätä vaatimusta varten Furuno Finland kehitti uuden videojakojärjestelmäkokonaisuuden, joka soveltuu nopeaan aluskäyttöön taaten häiriöttömän kuvan laadun kaikille käyttäjille. 

Kuvalähteet kullekin näytölle kaikilla operointipaikoilla valitaan jämäkällä kiertokytkimellä. Kuvalähteitä ja monitoreja on poikkeuksellisen paljon tämän kokoiseen alukseen.

Ma 2Maihinnousualuksen ohjaamo

 

Operatiivisen käytön ja järjestelmä-integraation vaatimukset täytettiin Furuno Finlandin kehittämillä viranomaiskarttalaitteella ja valvontalaitejärjestelmällä. Viranomaiskarttalaite on nopeisiin aluksiin optimoitu S57-karttamateriaalia käyttävä AML (Additional Military Layer)-materiaalikelpoinen järjestelmä. Viranomaiskarttalaite on Furuno Finlandin uusi, oma tuote. Ensimmäiset ohjelmistoversiot on julkaistu maihinnousualusten käyttöön. ”Parannettua” S57-kartta-aineistoon otettu käyttöön, mikä mahdollistaa turvallisemman navigoinnin myös saaristossa ja lähellä rannikkoa väylien ulkopuolella.

 

Valvontalaite on myös Furuno Finlandin uusi tuote, jolla voidaan toteuttaa järjestelmä-integraatiota erilaisissa aluksissa (esim. partioveneet, vartiolaivat, naval-alukset, monitoimialukset yms.). Maihinnousualuksessa toteutettu integrointi liittyy navigointijärjestelmän ja asejärjestelmän toimintoihin. Alus ja navigointijärjestelmä ovat toimineet hyvin.